10 τροποι για την αντιμετώπιση του bullying

 


1. Γίνετε καλό παράδειγμα για το παιδί σας. Αναζητήστε ευκαιρίες για να διαμορφώσετε τον τρόπο αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων. Επιπλέον, η ποιότητα της σχέσης γονέα-παιδιού, η οποία είναι ζεστή και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού, βοηθά τα παιδιά να έχουν καλύτερες σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και έχουν καλύτερες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις μεταξύ τους.

2. Μιλήστε στο παιδί σας και ακούστε πραγματικά. Είναι σημαντικό να μην απορρίπτετε τις ανησυχίες του παιδιού σχετικά με την εκφοβιστική συμπεριφορά.

3. Βοηθήστε το παιδί σας να βρει λύσεις για την εκφοβιστική συμπεριφορά. Κάντε πράξη αυτές τις λύσεις μέσω του παιχνιδιού ρόλων.

4. Παρακολουθήστε τους λογαριασμούς του παιδιού σας στα κοινωνικά μέσα (Social Media) και μιλήστε μαζί του για την υγιή χρήση των κοινωνικών μέσων. Να είστε προληπτικοί και πάντα να θέτετε κανόνες που τους τηρείτε. Μην λέτε απλά θα πάρω τον υπολογιστή ή θα βάλω κωδικό για να μην τον χρησιμοποιείς αλλά ποτέ δεν το κάνετε. Το παιδί μαθαίνει στην ατιμωρησία και στην ασυνέπεια.

5. Συμβουλέψτε το παιδί σας να αποφεύγει να βρίσκεται μόνο του τις περισσότερες φορές, όταν παίζει, όταν γυρνάει από το σχολείο, όταν πάει να βρει τους φίλους του.

6. Πείτε του ότι σε περίπτωση που τον πειράζουν να το αγνοήσει και να φύγει μακρυά σηκώνοντας ψηλά το κεφάλι. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο γλώσσας σώματος θα στείλει ένα μήνυμα ότι δεν είστε ευάλωτος. Όταν αγνοούμε τον εκφοβιστή είναι σαν να του λέμε ότι δεν μπορεί να μας ενοχλήσει, δεν μας πειράζει καθόλου αυτό που κάνει. Αργά ή γρήγορα θα βαρεθεί και θα τον αφήσει ήσυχο.

7. Συμβουλέψτε το να κρατήσει τον θυμό του. Ποιος δεν θα ήθελε να απαντήσει σε κάποιον που τον ενοχλεί; Αλλά αυτό είναι ακριβώς που θέλει να καταφέρει κάποιος που εκφοβίζει. Ο εκφοβιστής θέλει έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων του. Σε περίπτωση που βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου πρέπει να αντιμετωπίσει τον εκφοβιστή και δεν μπορεί να απομακρυνθεί, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσει το χιούμορ - αυτό σίγουρα θα ξαφνιάσει τον εκφοβιστή και θα τον αφοπλίσει. Θα πρέπει να διαχειριστεί τον θυμό του με άλλο τρόπο και όχι να αντιδράσει με θυμό προς τον εκφοβιστή.

8. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να απαντήσει με βία. Θα πρέπει να επιλέξει να αντιμετωπίσει τον εκφοβιστή χωρίς να χρησιμοποιήσει σωματική δύναμη (όπως κλοτσιές, χτυπήματα ή πιέσεις). Έτσι μόνο θα δείξει την οργή του και ποτέ δεν θα είναι σίγουρος πως θα ανταπαντήσει ο εκφοβιστής. Το πιο πιθανό είναι να τραυματιστεί εάν χρησιμοποιήσει την βία εναντίον του. Μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης περπατώντας μακριά. Αυτό θα αφοπλίσει τον εκφοβιστή. Μερικοί ενήλικες πιστεύουν ότι ο εκφοβισμός είναι μέρος της ανάπτυξης, ότι χτίζει χαρακτήρα, και ότι το χτύπημα πίσω είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Οι επιθετικές απαντήσεις τείνουν να οδηγήσουν σε περισσότερη βία και περισσότερο εκφοβισμό για τα θύματα.

9. Επειδή τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να ελέγξει τις πράξεις των άλλων θα πρέπει να φροντίσει και να βελτιώσει τον εαυτό του. Να κάνει ότι είναι δυνατό για να βελτιώσει την δικιά του προσωπικότητα. Να γίνει αυτός δυνατός. Τρόποι για να το κάνει αυτό είναι μέσω της άσκησης και της σωστής διατροφής. Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα, συλλόγους , παιχνίδι με φίλους θα βελτιώσει την αυτοπεποίθηση του. Ένας άλλος τρόπος για να κερδίσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του είναι να ακονίσει τις ικανότητές του σε κάτι σαν το σκάκι, την τέχνη, τη μουσική, τους υπολογιστές ή το γράψιμο. Η ένταξη σε μια τάξη, club ή γυμναστήριο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνει νέους φίλους και να αισθάνεται καλά για τον εαυτό του. Η εμπιστοσύνη που θα κερδίσει στον εαυτό του θα τον βοηθήσει να αγνοήσει παιδιά που του δημιουργούν πρόβλημα και τον εκφοβίζουν.

10. Μιλήστε για τον εκφοβισμό (bullying). Σίγουρα θα βοηθήσει να ενημερώσετε το παιδί και ταυτόχρονα να μιλήσετε με έναν σύμβουλο καθοδήγησης, δάσκαλο ή φίλο ο οποίος μπορεί να σας δώσει την υποστήριξη που χρειάζεστε. Η ομιλία μπορεί είναι μια καλή διέξοδος για τους φόβους και τις απογοητεύσεις που οικοδομούνται όταν είμαστε εκφοβισμένοι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις